Laura, vad vore världen utan dig?! Lite gråare lite tristare, lite futtigare!


Jag tror ingen på denna jord får mig att skratta så gott som min kära syster Laura! Ja det skulle ju va Bill och Bull i Pelle Svanslös då! Fast jag tror de kommer på delad förstaplats!

Bara hennes närvaro gör att man drar på smilgroparna! Hon har den där sällsynta förmågan att liva upp stämningen vid alla tänkbara tillfällen. Har svårt att föreställa sig en middag med familjen Åkerman utan en Laura! Usch vad mycket tråkigare det skulle vara! Skämt åsido! Hahaha


Här bjuder jag på ett klipp från förra sommaren då hela familjen Åkerman var på solsemester på Rohdos!

 

Sist men inte minst vad vore min blogg egentligen utan hennes oslagbara kommentarer?! Som Sally Santesson skulle ha sagt: Lite gråare, lite futtigare!


No office hours on weekends!

Ja, man upphör då verkligen inte att förvånas över tjeckiernas otroliga servicetänkande.

I helgen gick en vattenledning sönder ett par våningar under mig. Hade tydligen blivit en sån rejäl översvämmning att de som bodde på den våningen och våningen under blev tvugna att flytta därifrån. Detta påverkade även mig. Jag blev helt utan vatten på rummet. Alltså helt utan! Det betyder ingen dusch och framför allt ingen toa. Tjejerna som bor i rummet bredvid mig råkade ut för samma sak. Vi gick då ned till receptionen i tron om att det skulle ordnas! Tji fick vi! Vårat svar när vi säger att vi är utan toalett var: "No office hours on weekends, come back on monday"! Haha!

Av gammal erfarenhet insåg vi att det inte är någon mening att ha nån invändning eftersom deras ordförråd är ytterst begränsat. Man ska till exempel inte ta för givet att de förstår om du klart och tydligt säger "I want to have the key to the laundry room!" det enda som oftast fungerar är att säga "washing machine" och sedan vifta med id-kortet vi fått här på hostellet och hoppas på att du får nycklar till ett tvättrum.

Aja, detta innebar i alla fall att vi fick lov att klara oss utan toalett i 2 DYGN!


Om det är nått jag har lärt mig under min vistelse här så är det att uppskatta vardagslyxen man har hemma!
Men i bland undrar jag hur mycket man faktiskt kan stå ut med! När hissen gick sönder tänkte jag: jag har i alla fall 2 kokplattor en säng och en toa och jag får ju gratis motion, när kokplattorna gick sönder tänkte jag: jag har ialla fall en säng och en toa och vi kan ju använda spisen på nedervåningen: när toan gick sönder tänkte jag: jag har i alla fall en säng och än så länge har inte taket ramlat in!

Kommer kännas som om man är i himmelriket när man kommer hem igen!

Livet, en känslomässig berg och dalbana!

Ja, det kan man verkligen säga! För en vecka sedan ville jag bara hem! Högen med skolarbete bara växte och växte och jag kunde nästan inte se nått ljust i min tillvaro förutom tanken på vad jag ska göra då jag kommer hem. Detta trots att jag har underbara vänner här som jag kan hitta på saker med när jag vill!

Jag kände mig allmänt jäkla bitter. Klagade verkligen på allt kändes det som och inte blev det väl så mycket bättre av att jag var tvungen att tippa ut min kaffemugg så att det blev kortslutning i datorn. Hade hur mycket skolarbete som helst att göra så det kunde ju inte komma mer opassandes. Kändes inte som om att det var meningen att jag skulle vara här! Som att jag skulle utsättas för prövningar tills dess jag gick under totalt.


Men sån tur är så har jag helt underbara föräldrar, syskon och en fantastisk pojkvän som fick mig att komma på fötter igen.


Jag var helt enkelt tvungen att fatta ett beslut här och nu! Ska jag skita i allt och åka hem igen eller ska jag stanna kvar här i Prag och göra det bästa med den tid som är kvar och faktiskt njuta av att jag inte är hemma! Mitt beslut blev att stanna. Jag har bestämt mig nu! Ska nu kliva ut ur dimman och börja leva i nuet och inte på vad som komma skall!

Det är konstigt hur man fungerar som. Detta låter säkert som världens mest självklara grejj. Men ska jag va helt ärlig så såg jag inte det själv förrän för ca en vecka sedan. Det var då jag insåg att jag inte bara kan gå och klaga och vänta på nått bättre utan att göra nått åt saken. Det är ju bara jag själv som kan förändra min tillvaro och ingen annan. Sedan spelar det ju ingen roll hur kul man kommer ha senare i livet om man inte har kul på vägen. Det är ju som Miley Cyrus sjunger i sin låt The Climb, det är inte målet som är det viktiga utan det är ju resan dit!

Ja, detta var väl ett litet fragment ur min filosofiska sida!

Men jag kände bara att jag var tvungen att skriva av mig lite!

Att leva i Prag!

Kom just på att jag nog varit alldeles för dålig på att berätta om hur det är att leva här i Prag!

Det finns många bra saker med Prag. Det allra bästa är nog att allt känns så billigt här. På många ställen kan man äta en stor måltid inklusive dryck(öl) på en finare restaurang för ca 60 sek/person. För det priset får man ju knappt ett hambörjar-mål på McDonalds i Sverige.

Tjeckien (eller iaf Charles University) har också en annan grejj som jag verkligen tycker är kanonbra. För ca 10-15sek kan man äta en riktigt tillagad lunch om man är student! Än så har jag provat 2 sånna ställen vid 4 tillfällen och ja, maten är väl inte den allra bästa men det är mat och man blir mätt. För 10 sek kan man väl inte vänta sig en lyxmåltid?!

Sedan när man har varit till vanliga mataffärer blir man alltid lika glatt överaskad när man kollar saldot på kontot. Satt just och skröt för mamma och pappa att man kunde köpa färsk salami direkt från charkdisken för ca 4sek/hg. Inte illa va?!
Jag har också försökt laga lite mat här eftersom det inte funkar att bara äta kalla grejjer. Det jag lagat mest hittills är kyckling på lite olika vis. Färska kycklingfileer kostar ca 45 sek/kg alltså inte alls dyrt om man jämför med fosterlandets priser.


Boendet jag har är väl inte det allra lyxigaste men jag tror och hoppas väl inte det är så här en genomsnitts-tjeck lever!

Så här ser det ut när vi bjuder hem vänner på mat. Vem behöver egentligen köksbord och stolar?! Gäller bara att inte ha för höga krav! ;P hehehe Tror festmåltiden bestod av pulvermos, stekt korv och tomat! Frågade ifall de ville ha receptet! :D hahahaha


Å ja ölen är ju också en STOR fördel=) Det är nog det jag kommer va allra mest bortskämd med här. Här är en öl som kostar ca 10 sek på affärn en riktig lyxöl. Man blir lite lurad av priserna här. Står det att nått kostar 24 TJECKISKA kr så är det ju i svenska kronor bara 10. Här kan du lätt hitta öl för 10 TJECKISKA kronor. Är ölen dyrare tycker man nästan det blir för dyrt. hahaha Jag tror den dyraste ölen jag köpt kostade 12 TJECKISKA kronor. Alltså köpt på affär och inte pub!

ÖLTIPS!
Självklart har jag också hunnit smaka på lite olika sorter. Har försökt smaka sånt som går att hitta hemma också eftersom det skulle va kul att kunna köpa när man kommer hem. Under tiden här har jag tyckt om mörkt öl mer och mer. Ett hett tips är Krusovice Cerne. Har sett att den finns på Systembolaget för 13.90/burk á 50cl. SPRING OCH KÖP DEN! Den är ett supergott mörkt öl!



 

Sedan har jag hittat ett annat supergott mörkt öl som ju tyvärr inte finns på systembolaget men däremot på Alko i Finland:D Det heter Kozel Cerny. Så har ni nått ärende till grannlandet så köp gärna hem den och prova! Ni kommer inte bli besvikna! Den är snäppet vassare än Krusovice Cerne!

Aja nu har jag skrivit länge och väl, fortsättning följer!


Dobrou noc! (Godnatt!)

RSS 2.0